SIKER Ingatlan
Az első ingatlaniroda - 1991 óta
Példa cím
Lakás, ház, albérlet
​Nagykanizsa és vonzáskörzete ingatlanpiacán

Jó hír a CSOK Plusz felhasználóknak: illetékmentes a vásárlás

Korábban 80 MFt-os értékhatárig szólt az illetékmentesség a CSOK-osoknak. 2023. december 22-én az éjszaka kedvező módosítást hozott: a Magyar Közlönyben megjelent új szabály szerint nincs értékhatár, azaz értéktől függetlenül illetékmentes a vásárlás a CSOK Plusz felhasználóinak.

2023. évi CIX. törvény „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” címmel többek között azt is tartalmazza, hogy

illetékmentes az ingatlannak "a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet 2024. január 1-jén hatályos 2. § (1) bekezdése szerinti kedvezményes kölcsön (a továbbiakban: CSOK Plusz kölcsön) felhasználásával történő megszerzése".

A korábbiakhoz képest a legfontosabb változás, hogy a jogszabályban nincs forgalmi értékre vonatkozó korlátozás. (Eredetileg 80 millió Forintos forgalmi értékig járt volna az illetékmentesség.) A módosítás szerint nincs felső korlátja az illetékmentességnek, CSOK Plusz esetén.

A preferált falvak esetében is teljes illetékmentesség van, ha Falusi CSOK-kal vásárolunk. (Ebben nincs változás, ez eddig is így működött.) A preferált településlista a 2023. július 11-én megjelent Magyar Közlönyben megtekinthető.

Ha a CSOK Plusz futamideje alatt nem teljesítjük a vonatkozó szabályokat, úgy igen súlyos következményekkel számolhatunk, sőt, az elengedett illetéket is rendezni kell!

Ilyen eset előállásakor az addig kapott kedvezményeket – mint a kamattámogatás, a tartozáselengedés – rendezni kell az Állam felé. Sőt az elengedett illetéket is meg kell fizetnünk utólag.

Jó hír, ha csak részben kell visszafizetni a CSOK Plusz miatt korábban kapott kamattámogatást, akkor az illetékmentesség megmarad. Ez a gyakorlatban akkor fordulhat elő, ha részben teljesült a gyermekvállalás. Ha például kettő gyereket vállaltak, de csak egy született meg, akkor a jogosulatlanul felvett hitelösszegre a kamattámogatást vissza kell fizetni, de az illetéket nem kell rendezni.

Az elengedett illetéket akkor sem kell rendezni utólag, ha a CSOK Pluszhoz kapcsolódó gyermekvállalást egészségügyi okok miatt nem tudták teljesíteni.


/Forrás: bankmonitor.hu/