SIKER Ingatlan
Az első ingatlaniroda - 1991 óta
MIOSZ
ÜGYNÖKSÉG

Miért ne vegyünk ingatlant kiskorú nevére?

És ha mégis igen, akkor mikor és miért?
Erről olvashatsz következő cikkünkben:

Működésünk 3 évtizedében számos alkalommal találkoztunk olyan esettel, amikor a vásárlók kiskorú gyermekük nevére vettek ingatlant. Ezek során többször előfordult, hogy a vásárlási döntés előtt kikérték véleményünket: javasoljuk-e, hogy kiskorú gyermek legyen a tulajdonos?
S különben is: miért kell ezen gondolkozni?

Kezdjük az elején! Vizsgáljuk meg, hogy azokban, akik a vételi döntést meghozzák, miért merül fel a kiskorú gyermek tulajdonossá tételének gondolata!

  • például azért, mert úgy gondolják, hogy a későbbiekben felnőtté váló gyermek/unoka hálás lesz azért, hogy szülei/nagyszülei már idejekorán gondoskodtak arról, hogy legyen hol elkezdenie önálló életét;
  • például azért, mert úgy gondolják, hogy leendő örökösüket mentesítik egy esetleges örökösödési procedúra alól;
  • például azért, mert a vásárlásra fordított összeget egy elkülönített vagyonelemként védeni kívánják olyan vélt vagy valós ellenféltől, akiről azt feltételezik, hogy rátenné a kezét, igényt formálna rá ( élettárs, megromlott viszonyú házastárs, megromlott viszonyú testvér, stb. )
  • például azért, mert úgy gondolják, hogy vélt, vagy valós vagyonosodási problémát okozna, ha az ingatlan a finanszírozók nevére kerülne (gyorsan tegyük hozzá, hogy a vagyonosodási vizsgálatok kiterjednek a családtagokra is, tehát nincs arra garancia, hogy ezzel bármit megoldottak volna a vevők)


Mi történik az ingatlannal, amikor a kiskorú nevére kerül?


Onnantól, hogy a kiskorú gyermeket tesszük meg vevőnek és ezáltal tulajdonosnak, már az adásvételi szerződés megkötése során szülei, vagy törvényes képviselője képviselik és járnak el helyette és nevében. (Itt és most nem térünk ki a cselekvőképtelen és a korlátozottan cselekvőképes vevő jogi kategóriájára.) Amint a kiskorú gyermek tulajdonjoga bejegyzésre kerül az ingatlan-nyilvántartásba, onnantól kezdve csak és kizárólag a gyámhatóság engedélyével lehet az ingatlant eladni, vagy megterhelni. Onnantól az ingatlan eladásából befolyó vételár a kiskorút illeti, mégpedig oly módon, hogy vagy másik ingatlant kell belőle vásárolni a kiskorú nevére, vagy a kiskorú nevére nyitott gyámhivatali fenntartásos betétben kell az összeget elhelyezni.

Következtetés?

Azt a pénzösszeget, amelyből a kiskorú gyermek nevére vásárolunk ingatlant, soha többé nem fogjuk tudni szabadon, más célokra felhasználni, az végleg a kiskorú céljait fogja szolgálni, mely fölött a gyámhivatal fog őrködni.
Ergo: csak akkor vegyünk a kiskorú gyermek nevére ingatlant, ha eldöntöttük, hogy a vásárlásra fordított összeget soha többé nem akarjuk a saját céljainkra felhasználni.

Záró gondolatként nem is javasolhatunk Neked mást: keress fel egy hozzáértő irodát ! Például: SIKER Ingatlan /homepage  


Gördíts felfelé, vagy kattints az oldal tetején lévő menűsávban a Neked tetsző ingatlantípusra, címszóra, vagy kattints az alábbi linkekre!
SIKER Ingatlan /homepage

Adatkezelés /adatkezeles-siker-ingatlan-nagykanizsa

Ajánlólevél /ajanlolevel-siker-ingatlan-nagykanizsa

Keressük, vennénk /keressuk-vennenk-siker-ingatlan-nagykanizsa
 
Lakás - Nagykanizsa /lakas-siker-ingatlan-nagykanizsa
 
​Albérlet /alberlet-siker-ingatlan-nagykanizsa

Ház, telek - Nagykanizsa /haz-telek-siker-ingatlan-nagykanizsa
 
Ház, telek vidéken /haz-telek-videken-siker-ingatlan-nagykanizsa

Nyaraló /nyaralo-siker-ingatlan-nagykanizsa